Scratch este un site creat în anul 2003 de către echipa MIT de creat proiecte și animații printr-un limbaj de programare simplu, utilizând blocuri pentru lipire. Mascota site-ului este Scratch Cat (lit. Pisica Scratch). Sunt cuprinse și alte personaje, cum ar fi Gobo, Nano, Pico și Tera. Sloganul site-ului este "Imagine, Program, Share" (lit. „Imaginează-ți, programează, distribuie”)Scratch este un limbaj de programare vizuală bazat pe bloc și un site web vizat în principal copiilor. Utilizatorii site-ului pot crea proiecte online folosind o interfață asemănătoare unui bloc. Serviciul este dezvoltat de MIT Media Lab, a fost tradus în peste 70 de limbi și este utilizat în majoritatea părților lumii. Scratch-ul este învățat și utilizat în centrele post-școlare, școli și colegii, precum și în alte instituții publice de cunoaștere. În decembrie 2020, statisticile comunității de pe site-ul oficial al limbii arată mai mult de 67 de milioane de proiecte împărtășite de peste 64 de milioane de utilizatori și aproape 470 de milioane de vizite lunare de site-uri[2]. Scratch își ia numele de la o tehnică folosită de jockeys-ul pe disc numit „zgâriere”, în care înregistrările de vinil sunt tăiate împreună și manipulate pe un platou pentru a produce diferite efecte sonore și muzică. Ca și zgârierea, site-ul web permite utilizatorilor să amestece diferite suporturi (inclusiv grafică, sunet și alte programe) în mod creativ prin „remixarea” proiectelor. Prima versiune de Scratch, Scratch 1.0, a fost lansată în anul 2002. După care, în 2005, a fost lansat un mic site care s-a îmbunătățit pe 8 ianuarie 2007. În data de 9 mai 2013 ,a fost lansat Scratch 2.0. Atunci, interfața de creare s-a schimbat din culoarea negru în alb. Pe 2 ianuarie 2019, a fost lansată versiunea curentă a site-ului, Scratch 3.0.
Sâmbătă 22 mai am ales să le prezint site-ul Scratch și să îi inițiez pe coderii de la clubul de coding și robotică ,,Hackerii Albi" din Ovidiu să programeze.
După vizionarea prezentărilor am rezolvat un Quizz ce conținea întrebări din ambele ateliere.
Ne-am mutat pe site https://scratch.mit.edu/ le-am arătat cum să își creeze un cont, cum să seteze limba română și le-am prezentat cum încep un proiect apăsând butonul CREEAZĂ, de unde aleg personajele, decorul. Le-am mai arătat încă odată care este zona de scripturi, de coduri, de unde pot modifica costume, adăuga sunete și de unde pot folosi extensiile. Înainte de a creea animația le-am vorbit despre coordonatele personajului, cum pot micșora dimensiunea personajului și cum pot schimba direcția lui.
Pentru cei care doresc să exerseze le-am dat să creeze o animație pe o temă la alegere care să aibă un personaj, un decor, cel puțin 10 blocuri diferite (mișcare, aspect, sunet). Poiectul să aibă un titlu, descriere, credite dacă este necesar. După ce l-au finalizat să îl partajeze și să îl distribuie în grupul de WhatsApp.