#OrasaSTIM
Vineri, 28 iunie ne-am întalnit la bibliotecă cu membrii clubului Code Kids ,,Hackerii albi”să facem coding, să citim, să ne jucăm şi experimentăm.
Am citit ,,Profesorul Astro Cat şi Aventura atomică: o călătorie prin Fizică ‘’ de Dominic Wallman şi ,,Atomi si microunde: cum stim ce stim” de Alex Doppelganger. Am citit despre Legile lui Newton, atomi, molecule și gravitație.
Am vizionat clipuri video despre legile lui Newton, gravitație și atomi.
Ne-am jucat ,,Capitanul nebun" (Copiii sunt așezaţi într-un singur șir. În partea stângă va fi pământul, în partea dreaptă va fi apa, iar la mijloc va fi puntea. Căpitanul, care va sta în fruntea tuturor, va da diferite comenzi, precum „Apă!“, iar copiii trebuie să facă un pas spre partea în care este apa. În același timp, căpitanul, pentru că este nebun, va indica greșit câteodată și va spune „apă“, dar va arăta pământ. Copiii trebuie să facă ce li se spune, nu ce se arată. Cel care face altceva decât li se spune este scos afară, iar jocul continuă până rămâne un singur copil, care apoi va fi căpitan) şi Vrei să îmi cumperi maimuţa? (Jucătorii vor sta în cerc. O maimuţă și un vânzător de maimuţe vor sta în centrul cercului, vânzătorul de maimuţe încercând să vândă maimuţe celor din cerc. Vânzătorul de maimuţe va alege un jucător pe care îl va întreba: „Dorești să-mi cumperi maimuţa?“ Jucătorul va trebui să răspundă pe un ton serios: „Nu, mulţumesc.“ Vânzătorul va spune: „Maimuţa mea poate face lucruri ca...“. Maimuţa va trebui să facă lucrurile pe care vânzătorul spune că le poate face (să danseze, să ţopăie, să cânte un cântec etc.). De câte ori rostesc „Nu, mulţumesc“, jucătorii din cerc nu au voie să râdă. Dacă o persoană râde, ea va deveni maimuţa, fosta maimuţă va deveni vânzătorul, iar fostul vânzător va intra în cerc.)
Newton a descoperit faptul că o forță care acționează asupra unui corp îi imprimă acestuia o accelerație, proporțională cu forța și invers proporțională cu masa corpului.
Pentru a vedea cu ochii noștri demonstrația acestei legi, am creat catapulte din marshmallows (bezele). În momentul în care o forță efectivă acționează asupra unui obiect influențează accelerația acestuia.
Nu am anticipat factorul căldură. Noroc că am avut bezele suficiente. Cu mici improvizații am reușit să testăm catapultele. A contat doar factorul distracție care a fost din plin.
Au participat 6 copii.
Activitate coordonată de bibliotecar, Ali Osber.