627 - Victoria bizantină în Bătălia de la Ninive. Armata comandata de imparatul Heraclius, zdrobeste fortele Imperiului Sassanid condus de imparatul Khosrau al II-lea. A fost batalia decisiva în razboiul care a opus cele doua imperii intre anii 602 si 628,iar victoria bizantina a fost semnul declinului imperiului sassanid. Imperiul Bizantin si-a restabilit vechile frontiere, însă creșterea prestigiului sau nu a durat decât câteva decenii, până la apariția primelor califate arabe, care au pus din nou în primejdie existența sa.
1098 - Prima Cruciadă: Asediul de la Ma’arrat al-Numan: Cruciații străpung pereții orașului și masacrează circa 20.000 de locuitori. După ce a apărut lipsa alimentelor, se relatează că ar fi recurs la consumarea de carne din cadavre umane.Asediul de la Maarat, sau Ma’arra, a avut loc la sfârşitul anului 1098 în oraşul Ma’arrat al-Numan, în ceea ce este în prezent Siria, în timpul Primei Cruciade. Este infam pentru un pretins canibalism generalizat, afişat de către Cruciaţi. După ce Cruciaţii, conduşi de Raymond de Saint Gilles şi Bohemond de Taranto, au asediat cu succes Antiohia, au început un raid în zona de sat înconjurătoare, în timpul lunilor de iarnă. Cruciaţii au fost inefectivi în evaluarea şi protejarea liniile lor de aprovizionare, ceea ce a dus la foamete extinsă şi lipsa de echipament adecvat în cadrul armatelor cruciate. Albert de Aachen a remarcat că „creştinii nu a dat înapoi de la a mânca nu numai turci sau sarazini ucişi, dar chiar şi câini târânzi…” („Nam Christiani non solum Turcos vel Sarracenos occisos, verum etiam canes arreptos (…)”)
1574 - A murit sultanul otoman Selim al II-lea (n.28 mai 1524), care s-a aflat pe tronul imperiului otoman între anii 1566-1574. A fost cel de-al unsprezecelea sultan otoman , fiul lui Suleyman I si al sultanei Hürrem, care nu era de origine turca, fiind originara din sudul Ucrainei.
1792 - S-a nascut Alexandru Ipsilanti, conducătorul miscarii eteriste de la 1821; (d.01.08.1828).Alexandru Ipsilanti (n. 12 decembrie 1792, Constantinopol – d. 31 ianuarie 1828, Viena), conducătorul organizației Philiki Etaireia din 1820. Era fiul domnului Constantin Ipsilanti al Munteniei.
1806 - Țarul Alexandru I al Rusiei adreseaza un manifest plin de promisiuni divanurilor principatelor românești.Alexandru I Pavlovici Romanov, (n. 23 decembrie 1777 – d. 1 decembrie 1825), țarul Rusiei între 23 martie 1801 – 1 decembrie 1825, regele Poloniei între 1815 – 1825, precum și Mare Duce al Finlandei. La 12 decembrie 1806, ţarul Alexandru I adresa un manifest plin de promisiuni divanurilor principatelor românești. El asigura divanurile că la va păzi „de toate relele care ameninţă pământul lor” şi că le va apăra „sloboda lucrare a credinţei, desfăşurarea tuturor privilegiilor şi obiceiurilor lor.” Manifestul împăratului rus venea în momentul în care Principatul Moldovei era deja ocupat iar luptele se duceau pe teritoriul Valahiei, operațiuni militare din cadrul războiului ruso-turc de la 1806-1812. Acest război a fost purtat în întregime pe teritoriul principatelor românești. cititi mai mult pe: unitischimbam.ro
1821 - S–a născut scriitorul Gustave Flaubert, unul dintre marii prozatori ai literaturii universale a cărui operă a reprezentat un moment de răscruce în evoluţia romanului modern, nu doar prin fineţea observaţiilor psihologice, ci şi prin importanţa acordată muzicalităţii frazei, stilului narativ; profilul psihologic al eroinei celebrului său roman, “Doamna Bovary”, a dat numele unei stări sufleteşti – “bovarism”.
1866 - S-a născut Alfred Werner, chimist elveţian, laureat al Premiului Nobel (d. 1919).
1868 - Se înfiinţează Agenţia diplomatică română de la Viena, avînd misiunea de a reprezenta interesele României în Austria.
1909 - A decedat Karl Krumbacher, istoric si filolog german, membru de onoare strain al Academiei Române; este considerat întemeietorul studiilor de istorie bizantina, fiind titularului primei catedre de filologie bizantina din lume; (n.23.09.1856).
1913 - Pictura "Mona Lisa" a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperată, la Florenţa, după doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris (m. 8 mai 1880).
1918 - Ion I.Brătianu a creat un nou guvern , care a decis ca problemele specifice ale Basarabiei să fie soluţionate de Directorate.
1929 - S-a născut John Osborne, dramaturg şi producător de film britanic (d. 1994).
1941 - La insistențele guvernelor german și italian, România declară război Statelor Unite. Între cele două țări nu au loc imediat operații militare directe, momentul marcând ruperea relațiilor diplomatice.
1944 - Bunurile Teatrului Național din București au fost cedate ocupanților ruși, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenția de Armistițiu semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944.
1953 - S-a nascut Dan C. Mihăilescu, istoric şi critic literar, traducător, cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”.
1962 - A încetat din viaţă Felix Aderca, prozator, poet, estetician şi eseist român de origine evreiască (n. 1891).
1983 - A încetat din viaţă marele actor roman de teatru si film Amza Pellea.
1991 - Federaţia Rusă şi-a câştigat independenţa de URSS.
1992 - A luat fiinţă formaţia de muzică folk-pop "Pasărea Colibri" avându-i ca membri pe: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiş, Vladi Cnejevici.
1996 - A încetat din viaţă actriţa Ileana Predescu; timp de peste patru decenii, sub îndrumarea unor mari regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, a întruchipat pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra personaje memorabile, atât în dramă cât şi în comedie („Profesiunea doamnei Warren”, „Arsenic şi dantelă veche”, „Woyzeck”) (n. 24 iunie 1927).
2002 - În Bucuresti a fost înfiinţat Muzeul Hărţilor şi Cărţilor Vechi.
2011 - A decedat cântăreața româncă Malina Olinescu. Provenea dintr-o famile de artiști, mama sa Doina Spataru , este o cântăreață consacrată și rudă cu solistul Dan Spataru, iar tatăl, Boris Olinescu, un actor apreciat în anii 1960;(n. 29 ianuarie 1974).
2012 - Coreea de Nord a lansat o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale.
Sursa: ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro/evenimentele-zilei-de-12-decembrie-in-istorie/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu