joi, 31 mai 2018

Evenimentele zilei

1666 - Se încheie prima din cele patru domnii a lui Gheorghe Duca în Moldova, acesta fiind mazilit de turci.

1809 - A murit compozitorul Joseph Haydn, reprezentant al muzicii clasice instrumentale (n. 31 martie 1732).

1819 - S-a născut poetul american Walt Whittman: “Fire de iarbă” (d. 26 martie 1892).

1859 - S-a înființat în Moldova, primul batalion de geniu, din iniţiativa inginerului Panait Donici, fost ministru al Lucrărilor Publice în guvernul Moldovei, şi cu încuviințarea data pe raportul Consiliului de Miniștri nr.1902, de către domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Un an mai târziu, în Țara Româneascî s-a constituit cel de-al doilea batalion, care împreuna cu cel din Moldova au constituit întâiul regiment de geniu al Principatelor Unite românești.

1859 - Orologiul Parlamentului din Londra, poreclit ulterior Big Ben, a fost pornit pentru prima oară.

1874 -  La Bucuresti, a fost încheiată Conventța dintre România și Austro-Ungaria privind construirea liniei ferate Ploiești-Predeal-Timiș-Brașov.

1877 - Guvernul României decide mobilizarea generală a armatei pentru Războiul de Independenţă impotriva Imperiului Otoman.

1883 - S-a născut Onisifor Ghibu, pedagog şi om politic, membru al Academiei Române. (d. 3 octombrie 1972).

1887 - S-a născut Saint John Perse, poet eseist, şi diplomat francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1960 (d. 1975).

1911 - Are loc lansarea vasului RMS Titanic.

1919 - În cadrul Conferinţei de pace de la Paris, I. I. C. Brătianu a pledat pentru principiul egalităţii suverane a statelor şi al neintervenţiei în chestiunile de ordin intern, afirmând că România nu poate subscrie la prevederi care i-ar putea leza suveranitatea.

1957 - Scriitorul american Arthur Miller este găsit vinovat de sfidarea Congresului, dupa ce a refuzat să dezvăluie nume de scriitori presupus a fi comunisti.

1962 - Criminalul nazist Adolf Eichmann a fost spânzurat în Israel.

1988 - La propunerea Organizației Mondiale a Sănătății, care a dorit în acest fel să atragă atenția asupra pericolul pe care îl reprezintă tutunul pentru societate. OMS a adoptat o rezoluție în acest sens în 1987 prin care s-a stabilit ca „ziua fără fumat” să fie marcată în data de 7 aprilie, un an mai târziu, printr-un alt act, s-a decis ca Ziua mondială fără fumat să fie stabilită anual pe data de 31 mai.
Sursa: wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu