luni, 28 noiembrie 2011

1 DECEMBRIE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI- 93 DE ANI DE LA MAREA UNIRE

Data de 1 Decembrie 1918 reprezintă cel mai important moment al istoriei României. Unirea Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei cu Vechiul Regat nu a fost un act politic rupt din contextul european, ci o consecinţă logică a luptei românilor pentru unitate naţională. Aceasta a început în anul 1600, când Mihai Viteazul a reuşit unirea militară a provinciilor, pentru o perioada scurtă de timp, şi a continuat prin unirea Tării Româneşti cu Moldova, în anul 1859, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza. 
La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) cu România.
Găsiţi mai multe despre Marea Unire  pe site-ul CIMEC www.cimec.ro/Istorie.html
Biblioteca orăşenească Ovidiu organizează expoziţie de cărţi - Unirea oglindită în literatură şi vizionări de filme documentare  cu Marea Unire din 1918 în săptămâna 28 XI  -   02 XII.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu