marți, 21 septembrie 2010

Timiditatea la adolescenti

Timiditatea este probabil una dintre cele mai grave probleme in dezvoltarea sociala din viata unui adolescent. Pentru cei mai multi, aceasta problema implica neincredere in propria persoana sau in propriile calitati si sentimentul permanent ca oamenii vorbesc despre ei.

Aceasta trasatura se manifesta de cele mai multe ori in situatiile noi, cum ar fi discutiile cu o persoana de sex opus. Nervozitatea si nesiguranta sunt o parte din viata fiecaruia.

Cu toate astea, in cazul in care timiditatea afecteaza viata unui adolescent in toate situatiile pe care acesta le intalneste trebuie cautate modalitati de a depasi aceasta problema. Se poate intampla ca oamenii sa interpreteze timiditatea ca pe un semn de neprietenie sau chiar aroganta.

Pentru a evita timiditatea in cazul adolescentilor poti urma urmatoarele sfaturi:

1. Ajuta-l sa-si faca prieteni! Spune-i sa-si invite colegii acasa, da-i mai multa liberatate si lasa-l sa iasa mai des cu ei.

2. Incearca sa discuti cu el cat mai des! Conversatiile deschise il pot ajuta sa treaca peste complexe.

3. Nu-l proteja prea tare! Lasa-l sa ia singur decizi si sa-si asume raspunderea pentru propriile hotarari!

4. Incurajeaza-l in activitatile pe care le intreprinde! Persoanele timide au nevoie de mai multa atentie decat in mod normal! Sustine-l in deciziile pe le ia.

5. Experimentati impreuna situatii noi! Puteti sa iesiti impreuna in oras sau sa-l indemni sa iasa cat mai des in parc sau la diverse intalniri cu prieteni sau colegii.

Este important de stiut ca timiditatea nu poate fi tratata peste noapte, este nevoie de rabdare si de multa exersare pe o perioada mai indelungata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu