vineri, 14 ianuarie 2022

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

Ziua de 15 ianuarie, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889).
 Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie. Este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic.

15 ianuarie – Ziua lui Eminescu – ”Luceafărul poeziei românești”
Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

Pentru cei care vor să aibă la îndemână opera lui Eminescu le reamintesc de #Aplicația Mihai Eminescu, întreaga operă


#Aplicația Mihai Eminescu, întreaga operă este acum disponibilă într-o primă versiune atât pentru telefoanele #Android, cât și pentru #iOS! Aceasta se poate găsi în #Google #Play Store și, în #App #Store.
Trebuie doar să instalați aplicația.
Telefoanele trebuie să beneficieze de memorie suficientă pentru a putea fi instalată și de o versiune a sistemului de operare mai nouă de Android 4.4 / iOS 10.
#mihaieminescuintreagaopera #freeapp #mihaieminescu
Link Google Play Store https://play.google.com/store/apps/details...
Link App Store https://itunes.apple.com/ro/app//id1451714208?mt=8
----
Descriere:
,,Cu ocazia Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale a Culturii 2019, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE), Asociația NEAMUNIT și Asociația Română de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură [AR3G] au inițiat relansarea gratuită a operei eminesciene în format digital pentru marele public. Proiectul este realizat cu sprijinul celui mai înalt for de știință și de cultură din România, Academia Română, care a conferit drepturile de autor necesare.
Mihai Eminescu este omul deplin al culturii române, iar Academia Română este sanctuarul în care Opera sa este îngrijită. De aceea, aplicația oferită este un semn de maturitate al societății românești contemporane care, ridicându-se deasupra preocupărilor de rutină, își redescoperă astfel unul dintre pilonii perenității sale. "
Opera este împărțită pe secțiuni și volume:
1. Poezii (I-V)
2. Literatura populară (VI)
3. Proza literară (VII)
4. Teatru (VIII)
5. Publicistică (IX-XIII)
6. Traduceri filosofice (XIV)
7. Fragmentarium și Addenda (XV)
8. Corespondența (XVI)



"Academia Română și-a asumat urgența refacerii punților dintre marii întemeietori ai culturii române moderne și societate, idee asumată de către echipa de proiect. Astfel, aplicația 'Mihai Eminescu, întreaga operă' pentru telefoanele inteligente reprezintă a doua mare relansare a operei eminesciene după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română", se arată în comunicat.

Având în vedere că, în România, în momentul de față, ''peste jumătate dintre locuitori utilizează terminale telefonice inteligente, marea majoritate a acestora fiind tineri", aplicația "Mihai Eminescu, întreaga operă" pentru telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS are ca scop apropierea tineretului de 'omul deplin al culturii române' prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne, menționează Academia Română.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu