miercuri, 31 octombrie 2012

BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: Ziua Internaţionala a Mării Negre

BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: Ziua Internaţionala a Mării Negre:                  În fiecare an, pe 31 octombrie, este serbată cea mai izolată mare a lumii. Marea Neagră care este aproape în totalitate s...

Ziua Internaţionala a Mării Negre


                 În fiecare an, pe 31 octombrie, este serbată cea mai izolată mare a lumii. Marea Neagră care este aproape în totalitate separată de restul oceanelor lumii, atinge adâncimi de pînă la 2212 metri şi are un bazin hidrografic de 420.000 de km²,  suprafaţă ce corespunde unei treimi din zona continentală a Europei. În ultimele decade ale secolului XX, Marea Neagră a suferit deteriorări puternice ale condiţiilor de mediu, datorate, în cea mai mare parte, eroziunii costiere, eutrofizării, insuficientei tratări a apelor uzate, introducerii de specii exotice, pierderii de habitate şi managementului neadecvat. Diversitatea biologică a scăzut dramatic si ca urmare a poluarii cu petrol din cauza accidentelor provocate de unele nave petroliere. 
   Conform datelor raportului de supraveghere Global Environmental Facility (GEF) din 1992, Marea Neagră este cea mai serios degradată mare a planetei. Cauzele sunt următoarele: declinul stocurilor comerciale de peşte, supraexploatarea resurselor biologice fără a se ţine cont de potenţialul de refacere al speciilor cu utilitate economică; pierderea de habitate, în special zonele umede şi plajele; degradarea peisajului şi reducerea valorii turistice a acestuia; protecţia neadecvată a resurselor marine şi de coastă faţă de accidentele maritime; introducerea, accidentală sau intenţionată, în ecosistemele marine de specii străine care, dacă găsesc condiţii optime de viaţă pot înlocui speciile autohtone; poluarea apei, aerului şi solului cu diferite substanţe chimice provenite din activitatea antropică. În cartea roşie a Mării Negre sunt inventariate speciile rare, periclitate sau vulnerabile. În prezent, există 43 de specii de plante, 29 de specii de crustacei, cinci specii de peşti (ex. sturonii) şi şase specii de mamifere (ex. delfinii).
   Acţiuni internaţionale cum este Programul de Mediu pentru Marea Neagră, finanţat de GEF, permite realizarea cadrului de stabilire a strategiilor regionale, naţionale şi locale, precum şi a strategiilor de coordonare. Adoptarea, în 1996, pe 31 octombrie, a Planului Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, în cadrul Conferinţei Interministeriale, a fost încununarea activităţii de trei ani a Programului de Mediu pentru Marea Neagră. Acest Plan Strategic recunoaşte importanţa participării tuturor sectoarelor societăţii la implementarea şi aplicarea principiilor planului, precum şi obţinerea dezvoltării durabile în regiune.