Amintim ca anul scolar viitor va fi primul in care invatamantul
profesional nou-introdus va avea o durata de 3 ani. Invatamantul
profesional introdus de fostul ministru Daniel Funeriu a avut prima
admitere in urma cu doi ani si se derula pe o perioada de doi ani,
incepand din clasa a X-a si pana in clasa a XI-a, avand in vedere ca LEN
prevedea trecerea clasei a IX-a de la liceu la scoala generala.
Guvernul Ponta a modificat insa in decembrie 2013, prin ordonanta de
urgenta, Legea Educatiei Nationale, astfel incat clasa a IX-a ramane la
liceu, iar invatamantul profesional incepe din anul scolar 2014-2015 din
clasa a IX-a si se termina in clasa a XI-a.
- Elevii de clasa a VIII-a se pot inscrie in mai 2014 in invatamantul profesional cu durata de 3 ani, organizat in scolile unde exista un contract cu cel putin o firma la care elevii isi vor face practica.
- Pentru a se inscrie, elevii cer la secretariatul scolii gimnaziale completarea fisei de inscriere in invatamantul profesional cu durata de 3 ani.
- Depun apoi fisa la scoala profesionala pe care vor sa o urmeze. In fisa de inscriere, un elev poate inregistra mai multe optiuni de calificare profesionala, in ordinea preferintelor.
- Elevilor care nu reusesc sa promoveze clasa a VIII-a (inscrierea se face in luna mai) li se anuleaza inscrierea in invatamantul profesional cu durata de 3 ani.
- In scolile profesionale unde numarul elevilor candidati este mai mic sau egal cu numarul de locuri oferit, media de admitere la invatamantul profesional va fi calculata ca medie ponderata intre media generala la Evaluarea Nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 25%.
- Daca firma se implica prin sustinere financiara in formarea profesionala a elevilor, atunci poate cere scolii sa organizeze o sesiune de preselectie a candidatilor. Candidatii care sunt respinsi la preselectie se pot inscrie la o alta scoala profesionala cu durata de 3 ani care nu a organizat sesiune de preselectie sau se pot inscrie la invatamantul liceal.
- In cazul in care numarul candidatilor este mai mare decat numarul locurilor oferite de scoala profesionala, atunci se organizeaza o proba suplimentara de admitere (dupa sesiunea de preselectie, in scolile in care aceasta a fost organizata). Admiterea se va face luand in calcul 70% media de admitere definita mai sus si in proportie de 30% nota obtinuta la proba suplimentara de admitere stabilita de unitatea de invatamant.
http://www.alegetidrumul.ro/
http://legestart.ro/ordinul-men-nr-31362014-privind-invatamantul-profesional-de-stat-cu-durata-de-3-ani/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu