miercuri, 20 noiembrie 2013

ANUL 2013, ANUL EUROPEAN AL CETATENILOR

Anul european al cetăţenilor 2013 aduce în prim-plan drepturile care le revin, automat, tuturor locuitorilor Uniunii Europene, în calitate de cetăţeni ai acesteia. Toţi cei 500 de milioane de cetăţeni europeni beneficiază de aceste drepturi în viaţa de fiecare zi, iar avantajele pe care le conferă acestea se resfrâng şi asupra economiei UE.
Anul european încurajează dialogul dintre toate nivelurile administraţiei publice, societatea civilă şi întreprinderi, pentru a întelege cum doresc cetăţenii să arate UE în 2020, din perspectiva drepturilor, a politicilor şi a guvernantei.
De ce este nevoie de un an european al cetăţenilor?
Drepturile cetăţenilor UE sunt inscrise în Tratatul UE şi vin în completarea drepturilor naţionale. De valorificarea acestora beneficiază, pe de o parte, cetăţenii şi, pe de altă parte, UE în general, atât din punct de vedere economic cât şi din punctul de vedere al sprijinului manifestat de populaţie faţă de proiectul european.
Raportul Comisiei Europene  din 2010 privind cetatenia UE indica faptul că cetăţenii europeni nu profită din plin de drepturile lor întrucat nu le cunosc. Este vorba în special de dreptul la libera circulaţie şi dreptul  de stabilire în alte ţări ale Uniunii.
Tot în 2010, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene ca 2013 să devină Anul european al cetăţeniei, pentru a relansa dezbaterile privind cetăţenia UE şi pentru a-i informa pe cetăţenii Uniunii despre drepturile care le revin.
Context politic
Anul european al cetăţenilor 2013 are loc într-un moment important:
  • cu doar un an înaintea alegerilor europene din 2014: Anul european vine în completarea eforturilor depuse de instituţiile europene şi de tarile UE pentru a aduce în prim-plan drepturile de vot al populatiei din UE şi pentru a încuraja cetăţenii să participe la vot
  • cea de-a 20-a aniversare a cetăţeniei UE: conceptul este înscris în Tratatul de la Maastricht privind UE, care a intrat în vigoare în 1993
  • publicarea ediţiei din 2013 a Raportului privind cetăţenia UE: în acest raport vor fi analizate situaţiile în care unele persoane sunt împiedicate să-şi exercite drepturile care le revin în calitate de cetăţeni europeni şi sunt propuse acţiuni menite să soluţioneze aceste obstacole
  • Anul european al cetăţenilor este el însusi menit să evidenţieze avatantajele pe care cetăţenia UE le oferă cetăţenilor, consumatorilor, rezidenţilor, studenţilor, lucrătorilor sau reprezentanţilor politici
  • implicarea publicului general este cruciala: aşa cum a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în discursul său din 2012 privind starea uniunii,  „Vremurile în care integrarea europeană se făcea cu consimţămantul implicit al cetăţenilor au trecut. Europa nu poate fi tehnocrată sau birocratică. Nici macar diplomatică. Europa trebuie să fie din ce în ce mai democratică.” Având în vedere provocările de ordin economic şi financiar cu care se confruntă statele membre ale UE, este necesar, mai mult ca niciodată, să responsabilizăm cetaţenii europeni şi să consolidam dimensiunea cetăţeneasca a Uniunii. Implicarea fiecărui cetăţean european la nivelul comunităţii şi societăţii de care aparţine, pe plan local, regional, naţional sau european, este esenţială pentru menţinerea unei vieţi democratice solide şi pentru viitorul UE.

EŞTI  CETĂŢEAN  EUROPEAN  ŞI  AI  DREPTURI. ŞTII CARE SUNT ACESTEA?

 Toţi cetăţenii  unei ţări membre a Uniunii Europene sunt, automat, şi cetăţeni ai UE. Cetăţenia UE vine în completarea cetăţeniei naţionale şi conferă câteva drepturi importante în plus.
Astfel,  drepturile care revin în calitate de cetatean al UE se regăsesc în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (articolul 20) şi în Carta drepturilor fundamentale (Titlul V). 
Articolul 20 (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene)

(1) Se instituie cetatenia Uniunii. Este cetatean al Uniunii orice persoana care are cetatenia unui stat membru. Cetatenia Uniunii nu inlocuieste cetatenia nationala, ci se adauga acesteia.
(2) Cetatenii Uniunii au drepturile si obligatiile prevazute in tratate. Acestia se bucura, printre altele, de:
·         dreptul de libera circulatie si de sedere pe teritoriul statelor membre;
·         dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European, precum si la alegerile locale in statul membru unde isi au resedinta, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat; C 83/56 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 30.3.2010 RO
·         dreptul de a se bucura, pe teritoriul unei tari terte in care statul membru ai carui resortisanti sunt nu este reprezentat, de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat;
·         dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, de a se adresa Ombudsmanului European, precum si dreptul de a se adresa institutiilor si organelor consultative ale Uniunii in oricare dintre limbile tratatelor si de a primi raspuns in aceeasi limba.
Aceste drepturi se exercita in conditiile si limitele definite prin tratate si prin masurile adoptate pentru punerea in aplicare a acestora.
"Ca cetatean european, drepturile tale sunt protejate acasa, in afara tarii si online!"
Puteti locui si circula liber in UE
In calitate de cetatean al UE, aveti dreptul de a locui si de a circula liber pe teritoriul UE fara a face obiectul discriminarii pe motiv de nationalitate. Daca indepliniti anumite conditii, va puteti stabili oriunde pe teritoriul UE. De exemplu, la intrarea in alta tara din UE, vi se poate cere sa aratati un act de identitate, iar pentru a pleca in alt stat membru pe o perioada de peste trei luni, trebuie sa indepliniti anumite conditii care difera in functie de motivul deplasarii (munca, studii, etc.).
Initiativa cetateneasca
Initiativa cetateneasca europeana va permite sa-i solicitati Comisiei Europene sa pregateasca o propune de act legislativ. Cererea trebuie sa fie semnata de cel putin un milion de cetateni provenind din cel putin un sfert din statele membre.
Participarea activa la viata civica a UE
Uniunea incurajeaza cetatenii si organizatiile sa joace un rol activ in dezvoltarea UE. Programul Europa pentru cetateni finanteaza initative in domenii ca participarea si democratia la nivelul UE, dialogul intercultural, ocuparea fortei de munca, coeziunea sociala si dezvoltarea durabila, impactul politicilor UE asupra societatii. Programul Drepturi fundamentale si cetatenie  promoveaza drepturile cetatenilor UE.
Cautarea unui loc de munca in statele membre ale UE
In calitate de cetatean european, aveti dreptul sa lucrati in alte tari din UE fara permis de munca. Ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca trebuie sa fiti tratat ca si cetatean al tarii respective, in ceea ce priveste accesul la piata muncii – cu exceptia anumitor posturi din sectorul public. Daca va intereseaza un loc de munca in alta tara UE, puteti consulta site-ul retelei de servicii europene pentru ocuparea fortei de munca www.ec.europa/eures.
Cetatenii romani si bulgari au nevoie de permise de munca in anumite tari UE. 
Transferul indemnizatiei de somaj in strainatate
Somerii pot obtine sprijin pentru a-si gasi un loc de munca in alta tara UE. Daca sunteti somer si doriti sa cautati un loc de munca in alta tara, puteti solicita oficiului de ocupare a fortei de munca din Romania sa va transfere indemnizatia de somaj in tara respectiva, pe termen de 3 luni, cu posibilitatea extinderii pana la 6 luni.
Pentru a primi indemnizatia de somaj fara intreruperi, trebuie sa va prezentati  formularul de autorizare si sa va inregistrati la oficiul de ocupare a fortei de munca din tara respectiva, in termen de 7 zile de la parasirea tarii in care ati devenit somer. Daca termenul de 3 luni expira si nu v-ati gasit inca loc de munca, puteti solicita prelungirea autorizatiei cu inca 6 luni.
Recunoasterea calificarilor profesionale
In calitate de cetatean UE, aveti dreptul de a va exercita profesia in alta tara europeana. Daca profesia nu va este reglementata in tara gazda, o veti putea practica in aceleasi conditii ca si cetatenii acelei tari, nefiind nevoit sa obtineti un certificat oficial de recunoasterea calificarilor. Pentru a afla ce reguli se aplica in cazul profesiei dvs si care sunt punctele nationale de contact care va pot ajuta, puteti consulta www.ec.europa.eu/interna_market/qualifications.
Impozitele
Nu exista norme europene care sa stabileasca modul de impozitare a veniturilor cetatenilor UE care locuiesc si lucreaza in alta tara decat cea de origine. In mod normal, tara in care lucrati va impozita veniturile pe care le obtineti pe teritoriul sau. Daca locuiti si va platiti impozitele in alta tara, tara de resedinta v-ar putea impozita si ea veniturile obtinute in tara in care lucrati.
Totusi, unele state au incheiat acorduri pentru a evita dubla impunere. Cand locuiti mai mult de 6 luni pe an in alta tara, s-ar putea considera ca aveti domiciliul fiscal in tara respectiva. Ca urmare, aceasta va poate impozita veniturile totale obtinute oriunde in lume.
Drepturi de securitate sociala
Cand va mutati pe teritoriul UE, sunteti obligat sa platiti contributii la fondul de asigurari sociale doar intr-o singura tara. Astfel, veti fi supus legislatiei din tara in care lucrati efectiv. Tara in care lucrati va raspunde de drepturile de securitate sociala, chiar daca faceti naveta din alta tara a UE cel putin o data pe saptamana.
Dosarul de pensionare
Daca ati locuit si lucrat in cel putin 2 tari din UE, este posibil sa aveti drepturi de pensie in fiecare dintre ele. Cererea se depune la casa de pensii din tara in care locuiti. Daca nu ati lucrat niciodata in tara respectiva, va trebui sa depuneti cererea de pensionare la autoritatea competenta din ultima tara in care ati lucrat. Autoritatile competente trebuie sa va plateasca pensia indiferent in ce tara din UE locuiti. Regulile aplicabile pensiei pentru limita de varsta sunt valabile si pentru pensiile de invaliditate si de urmas.
Servicii medicale in strainatate
Potrivit legislatiei UE, aveti dreptul la servicii medicale in alte tari din UE si, in anumite conditii, aveti dreptul de a solicita rambursarea costurilor de la casa nationala de asigurari de sanatate. )
Inainte de a pleca din tara, este recomandat sa solicitati un card european de sanatate, pe care il puteti obtine gratuit de la casa dvs de asigurari de sanatate. Cardul va permite accesul la servicii medicale de stat in cazul in care va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata sederii in alta tara din UE.
Aveti dreptul la ingrijiri medicale chiar daca v-ati uitat cardul acasa. Va trebui insa sa achitati contravaloarea serviciilor medicale si sa solicitati rambursarea la casa dvs de asigurari de sanatate.
Studii in strainatate
In calitate de cetatean al UE, aveti dreptul de a studia intr-o alta tara europeana, in aceleasi conditii ca si cetatenii acesteia. Conditiile de admitere difera mult de la o tara/universitate la alta. Acestea trebuie respectate, insa criteriul nationalitatii nu poate fi folosit ca motiv de respingere a accesului la educatie si formare profesionala.
Totusi, trebuie sa stiti ca diplomele universitare nu sunt recunoscute automat la nivelul intregii UE. Astfel, daca doriti sa studiati in alta tara, trebuie sa aflati mai intai daca diploma pe care o detineti va fi recunoscuta si la ce nivel.
Cumparaturi online
Legislatia europeana va protejeaza cand faceti cumparaturi online in alte tari UE. Astfel, aveti dreptul de a anula o achizitie efectuata online in termen de 7 zile de la data receptiei. Incepand din iulie 2014, termenul se va extinde la 14 zile.
In plus, cand faceti cumparaturi pe Internet in UE, aveti la dispozitie 2 ani pentru a solicita repararea sau inlocuirea gratuita a produselor care au defecte sau nu corespund descrierii.
In baza legislatiei UE, produsele pe care le cumparati online trebuie livrate in interval de 30 de zile dela efectuarea comenzii. Daca produsul pentru care ati platit nu este disponibil , vanzatorul trebuie sa va informeze si sa va restituie banii in termen de 30 de zile.
Atentie! Aceste reguli nu sunt valabile in cazul rezervarilor pentru vacanta, calatorii, cazare si activitati recreative.
Vanzarea sau cumpararea unei masini
Pentru masinile noi – sub 6.000 km la bord- cumparate din alta tara UE sunteti scutit de plata TVA din tara respectiva. In schimb, trebuie sa va inmatriculati masina si sa platiti TVA in tara in care locuiti.
Totodata, daca achizitionati o masina cu peste 6.000 km la bord de la o persoana fizica, nu trebuie sa platiti TVA nici in tara in care ati cumparat-o, nici in tara in care o inmatriculati.
Daca vindeti o masina noua in calitate de persoana fizica, nu trebuie sa platiti TVA. In cazul in care cumparatorul locuieste in alta tara si doreste sa ia masina in tara respectiva, va trebui sa achite TVA acolo. In aceasta situatie, aveti dreptul sa recuperati TVA platit initial de la autoritatile din tara dumneavoastra.
Drepturile pasagerilor
In situatia in care nu vi se permite imbarcarea, zborul dumneavoastra intarzie prea mult sau este anulat, aveti doua optiuni: sa schimbati ruta catre destinatia pe care o doriti sau sa solicitati rambursarea pretului biletului.
In plus, in functie de  distanta de zbor si de durata intarzierii, ati putea beneficia de bauturi racoritoare, alimente, posibilitati de comunicare si cazare. In acelasi timp, daca trenul are o intarziere de peste o ora, puteti fie sa solicitati rambursarea pretului biletului ori furnizarea unei modalitati alternative de transport.
Plati, imprumuturi, investitii
Transferurile de bani pe teritoriul UE sunt protejate de legislatia europeana. Comisioanele bancare pentru operatiuni in euro trebuie sa fie aceeasi, indiferent daca transferul se face in aceeasi tara sau in alta tara din UE. Cand mergeti in alta tara UE, suma maxima pe care o puteti detine in numerar este 10.000 Euro. Daca depasiti aceasta suma, trebuie sa contactati autoritatile vamale din tara dumneavoastra.
Plafonul depozitelor bancare garantate este de 100.000 euro. Acest plafon se aplica pe depozit si per grup bancar. In calitate de persoana fizica, puteti solicita un credit de consum in orice tara din UE. Daca ati semnat un contract de creditare aveti dreptul sa va razganditi in 14 zile.
Inceperea si extinderea activitatii unei intreprinderi
Aveti dreptul de a desfasura activitati comerciale peste tot in UE. Ca antreprenor, puteti vinde bunuri si servicii oriunde in Europa, in aceleasi conditii ca si firmele din regiunea respectiva. De asemenea, puteti deschide o filiala in orice tara UE. Daca sunteti la inceput de drum, programul Erasmus pentru tinerii antreprenori va poate facilita un stagiu pe langa un antreprenor experimentat timp de 6 luni, pentru a acumula experienta.
Finantare pentru orice afacere
In calitate de antreprenor european, aveti dreptul sa solicitati un imprumut bancar in oirce tara din UE. UE gestioneaza, de asemenea, la nivel central, o serie de programe de finantare care v-ar putea veni in ajutor daca activati in domeniul transportului, mediului sau cercetarii. In acelasi timp, puteti opta pentru alte forme de finantare, disponibile la nivel local prin intermediul fondurilor structurale.
Vanzari si cumparari de bunuri
Majoritatea marfurilor pot fi vandute sau cumparate oriunde in UE, fara obstacole sau cerinte specifice. Cele mai multe produse prezente pe piata UE fac obiectul unor reglementari comune, care stabilesc standarde ridicate de siguranta pentru protectia consumatorilor si a mediului. Produsele care nu fac obiectul acestor norme sunt reglementate de legislatia nationala si standardele fiecarui stat membru. In calitate de producator, distribuitor sau importator, trebuie sa indepliniti o serie de obligatii pentru a garanta calitatea si siguranta produselor.
Prestari de servicii in strainatate
Firmele europene pot presta servicii in orice tara din UE. Daca firma dumneavoastra presteaza servicii in alte tari din UE cu titlu temporar, nu este nevoie sa deschideti filiale in tarile respective. Daca doriti sa prestati servicii in alta tara din UE in mod permanent, puteti sa deschideti un sediu secundar in tara respectiva.
Mai multe detalii despre drepturile ca cetatean european puteti citi:  http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu