luni, 23 aprilie 2012

23 APRILIE ZIUA INTERNATIONALĂ A CĂRŢII ŞI A DREPTURILOR DE AUTOR

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor este un omagiu adus oamenilor de litere şi cultură, pentru contribuţia semnificativă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii româneşti.
Instituirea acestei sărbători la o dată importantă din calendarul creştin - Ziua Sfântului Gheorghe şi a patronului catalan Sfântul Jordi - este legată de o tradiţie veche de peste nouă decenii, practicată în Catalonia. Acolo, în ziua de 23 aprilie, se obişnuia să fie dăruite celor dragi cărţi şi un trandafir roşu. Mai târziu, ideea s-a extins în librăriile din întreaga Spanie, care, în Ziua Sfântului Gheorghe, ofereau câte o floare pentru fiecare carte vândută.
Motivaţiile alegerii acestei date ca Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor sunt, însă, multiple. De altfel, 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală, întrucât, la această dată şi în acelaşi an - 1616 - s-au stins din viaţă celebrii scriitori William Shakespeare şi Miguel de Cervantes şi se leagă, totodată, de biografiile altor autori de renume precum Garcilaso de la Vega, William Wordsworth sau Maurice Druon.


EREVAN, CAPITALA MONDIALĂ A CĂRŢII ÎN 2012

Anul acesta, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor este dedicată traducerilor, iar startul manifestărilor îl va da capitala armeană Erevan, în calitate de Capitală mondială a cărţii pe 2012, preluând ştafeta de la Buenos Aires, Argentina, care a deţinut acest titlu în 2011.
În România, pe 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului, instituită la iniţiativa asociaţiilor profesionale, având la bază principiul că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a slujitorilor cărţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu